Over Cattery Biyunsi

Cattery Biyunsi is opgericht in 1999 en ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Kattenliefhebbers, toen nog Saint Pro Cat. De naam van onze cattery betekent: "De Blauwe Wolken", vanwege de blauwe ogen van de Heilige Birmaan. Cattery Biyunsi is opgericht door mijn moeder, een echte hobby fokster. Saint Pro Cat bestaat inmiddels niet meer. We zijn nu lid van de NLKV (Nederlandse Langhaar Katten Vereniging).

Begin jaren 1990 kocht mijn moeder Shannah, onze eerst raskat. Zij was een kruising Siamees / Heilige Birmaan. Mijn moeder is gek van het Siamese ras, vanwege de gehoorzaamheid en de loyaliteit van de kat. Het lijken soms net honden. Alleen Siamezen kunnen erg aanwezig zijn met hun harde gemauw. Na veel zoekwerk kwam de Heilige Birmaan op ons pad. We hadden Shannah, een torti, opgehaald en waren helemaal weg van haar. De volgende ochtend vonden we haar met een plasje van angst op de bank. We besloten toen ook maar haar broer op te halen, omdat we het zo zielig vonden. Shannah is tot nu toe de liefste kat die we gehad hebben. Kinderen droegen haar op haar kop en ze liet dit allemaal maar gebeuren.

We lieten Shannah dekken door Blue Point Zircon in 1996. Ze kreeg hieruit 4 kittens en besloten een poesje te houden, namelijk Cheri. Een katertje (blue point) is naar mijn zus toe gegaan en een poesje (torti) naar mijn andere zus (ik heb namelijk 3 zussen). Cheri was helemaal gek van haar moeder en dat is ook heel haar leven zo gebleven. Vandaar dat ze de naam Shannah Cheri op haar stamboom heeft gekregen.

Cheri werd gedekt door Silver Shanoe, een Seal Point, in 1998. Hier kwamen ook weer 4 kittens uit. Een kater (seal point) is naar mijn 3e zus toe gegaan. We hebben verder geen kittens gehouden.

Mijn moeder heeft toen een catteryregistratie gedaan, maar weinig tijd gehad om haar hobby uit te breiden. Mijn opa en oma kochten ook een Heilige Birmaan, blue point, Shakira. Dit was een vol ras en zij werd gedekt in 2005 door Kazu van 't Rozenrijk, een chocolate point. Ook hier werden weer 4 kittens geboren. Mijn moeder heeft het brutaalste jong uitgezocht: Black Pearl, wat zwarte parel betekend. Ze kreeg de bijnaam Inci (betekend ook parel). Inci was een seal point. Inci en mijn moeder hadden echt een klik.

Inci werd in 2006 gedekt door Viper, een blue tabby. Ze kreeg 3 verschillende jongen. Een lilac point, een sealpoint en een black tabby. De black tabby hebben wij zelf gehouden en ze kreeg de naam Byoux. Byoux was echt een prachtige dame met een bijzonder pittig karakter.

Byoux was echt mijn kat. Soms heb je gewoon een speciale band met een kat. Byoux werd in 2008 gedekt door Tristan, een seal point. De bevalling ging moeizaam. Ze had inmiddels 5 jongen, maar de 6e wilde niet komen. De dierenarts heeft wat ingespoten en we moesten een uur wachten. Helaas bleek het jong dood en moest ze een keizersnede. Hierna krioelde er 5 jongen rond haar heen. Helaas door de operatie kreeg ze een terugkerende baarmoederontsteking, waardoor deze verwijderd moest worden. Nu hadden we geen open poezen meer over. Opa en oma werden meer hulpbehoevend en hierdoor geen tijd voor kleine poesjes. Bij ons mogen de poezen gewoon bij ons oud worden.

Cattery 2020

Begin dit jaar (2020) hebben we afscheid genomen van onze laatste poes. In het begin wilden we niet aan een nieuwe kat beginnen, maar naarmate de weken voorbij gingen, mistten we het de gezelligheid toch wel erg. We hebben altijd katten in huis gehad, dus we gingen op zoek naar 2 nieuwe Heilige Birmanen. Inmiddels brak Corona uit en was het bijzonder moeilijk om aan een katje te komen. Mijn moeder heeft bij een bekende fokster een Chocolate Tabby uitgekozen. Haar naam is Evi.

Ik kon maar geen seal of blue tabby vinden en was stiekem ook wel verliefd op de Maine Coon. Na even nadenken besloot ik te gaan voor de Maine Coon. Ook hier viste ik steeds weer achter het net. Tot ik toevallig een advertentie tegen kwam van kittens die net geboren waren en ik had geluk, 1e keus. Ik ging kijken toen ze 3 weken oud waren en had mijn zinnen gezet op een Silver Black Tabby. Bij het uitkiezen van een kitten kon ik dus niet kiezen, maar we hadden het er over gehad... 3 poezen was geen optie. Dus na wikken en wegen heb ik een prachtige Silver Black Tabby uitgekozen, Xena. Eenmaal onderweg hadden mijn moeder en ik het erover hoe leuk die Black Tabby Blotched was. Na 5 minuten hebben we de auto langs de kant gezet en zijn we omgedraaid om toch ook nummer 3 uit te zoeken, namelijk Shanti. Deze 2 schatjes komen begin juni. Ik kan niet wachten! Nu moest ik mijn vader nog vertellen er straks 3 poesjes in huis komen... Gelukkig mocht ik nog steeds thuis blijven wonen.

Cattery 2021

Het jaar van dierenartsen en testen. Omdat we graag gezonde kittens willen fokken zijn Evi, Shanti en Xena getest op Fiv en Felv en hebben een DNA test gehad op HCM/PKD en SMA. Xena heeft een echo gehad voor HCM/PKD, omdat veel foksters hiernaar vragen voordat we op visite mogen komen bij de kater. Gelukkig waren de uitslagen allemaal goed en konden de dames naar de kater. Evi was na een 1e dekking zwanger, maar door een bacterie heeft zij een ontsteking gekregen en hebben we haar moeten behandelen met injecties. Vermoedelijk een baarmoederontsteking. Helaas zijn we het nestje hierdoor verloren. Hierna is evi nog twee keer naar dezelfde kater geweest, maar werd niet zwanger. We hebben toen voor een andere kater gekozen en het was meteen raak. Er werden drie leuke kittens geboren, in drie verschillende kleuren. Bekijk het nestje. Een van deze kittens: White Rose (Rosie) blijft bij ons in de Cattery. Toen Evi eindelijk zwanger was, was Shanti aan de beurt. Ze was na de 1e keer meteen zwanger en alles loopt voorspoedig. Shanti werd maar dikker en dikker en ik was bang dat ze zou gaan ontploffen. De bevalling was echt een verrassing! Er werden maar liefst 11 kittens geboren, waarvan er uiteindelijk 8 gezonde kittens over gebleven zijn. Shanti was erg gestresst en waste de kittens niet de 1e paar weken. Ook werd er te weinig gevoerd. We hadden dus drie zware weken, waarbij we de kittens om de 2 uur hebben gevoed en ze hebben gewassen (laten plassen). Uiteindelijk is alles gelukkig goed gekomen. Shanti zullen we in het voorjaar laten helpen, omdat zij zulke grote nesten krijgt en ze ook erg nerveus is in deze periode. Wel jammer want ze krijgt zulke leuke kittens! Xena kreeg helaas een baarmoederontsteking. We hebben haar laten behandelen en hierna is ze bij de kater geweest. Ze was gelijk de 1e keer zwanger na de behandeling en we verwachten de kittens medio december.

Cattery 2022

Een overwachte wending. De kittens van Shanti zijn eind december opgehaald en iedereen is erg blij met zijn of haar kitten(s). Nooit leuk als ze weggaan maar het feit dat je mensen zo blij kan maken, dat is het wel waard. Gelukkig hadden we de kittens van Xena nog. Shanti werd geholpen en hing dezelfde dag alweer aan de krabpaal te bungelen. Ze is goed hersteld en komt a flink aan in gewicht. Helaas liep het dit jaar verschikkelijk anders dan verwacht. Mijn lieve Xena was erg mager en we maakten ons toch wel zorgen. We hebben haar extra bijgevoegd met voeding om haar aan te laten sterken. Ze is nog op controle geweest bij de dierenarts en kreeg haar jaarlijkse enting. Helaas was dit blijkbaar toch de druppel. De zondag erna werd ze ineens erg ziek. De nachten had ze al wel wat gespuugd maar zondag kwam er geen einde aan. Ik heb haar iets tegen het spugen gegeven en een pijnstiller. Ze liep middags nog vrolijk door de tuin met haar kittens. Avonds ging ze ineens hard achteruit waarop ik besloot de dierenarts in te schakelen. Toen we vertrokken kreeg ze ook neurologische problemen en zakte ze al door haar achterpoten. Geen goed teken. Bij de dierenarts werd onze angst bevestigd. FIP, een gemuteerd virus waar geen behandeling voor mogelijk is. Ze had acuut nierfalen en was zichzelf al aan het vergiftigen. Het enige wat we konden doen was haar snel uit haar lijden verlossen. De lieverd was pas 2 en had nog 6 kittens van 11 weken thuis. Een hoop verdriet. Een schale trootst was wel dat we besloten hadden een kitten uit het nestje te houden. De weken verstreken en toen kreeg Evi haar 2e baarmoeder ontsteking. Ze was flink ziek, waarop we besloten hebben om ook haar te laten sluiten. Haar baarmoeder bleek vol ontstekingen te zitten, dus achteraf een wijs besluit. De kittens van Xena zijn in maart opeghaald en naar de nieuwe families gegaan. Wederom is iedereen weer erg blij en gelukkig met zijn en haar kitten(s). Daar zijn we wel erg blij mee. Maar omdat we de ervaring met onze Coons hebben dat deze niet goed de jongen voeden en wassen durven we hier niet mee verder te fokken. Het is de bedoeling mijn moeder de cattery alleen doet, aangezien ik een gewone baan heb. Bovendien krijgen onze coons ook grote nesten. Dus dat brengt ons op nog maar 1 fokpoes: Rosie. Na deze roerige tijd hebben we besloten eerst eens een tijdje vrij te nemen en te genieten van onze poezen.

Na het verlies van Xena heb ik besloten om Jinx te laten helpen en geen nestjes meer te nemen. Ik dacht daarmee een hoop ellende te voorkomen. Helaas bleek hier niets van waar... Jinx was geholpen en ik mocht haar om 18 uur avonds ophalen.  Ze was nog diep in slaap, ze hadden haar geen medicatie gegeven om uit haar roesje te komen bleek achteraf. Pas om 3 uur nachts werd ze een beetje wakker. De dagen erna was ze wel fit maar gaf af en toe over en at slecht. Drie dierenarts bezoeken verder ging het zo slecht met haar dat ik haar op heb laten nemen in Evidensa. De dierenarts daar kende de kliniek waar ik geweest ben en vond daar veel van. Zonder haar te checken zei ze al als het maar geen buikvliesontsteking is. Helaas bleek dat het toch te zijn. Het was erg spannend of dit geen VIP zou zijn. Na veel onderzoeken en dagen verder mocht ze naar huis om de uitslagen af te wachten. Helaas kreeg ze weer een enorme koortspiek en we dachten echt dat we haar ook kwijt zouden raken. Inmiddels waren we al 3 weken bezig met een zieke kat. We hebben haar niet opnieuw oplaten nemen en hoopte dat de metacam zijn werk zou doen. Dit bleek gelukkig ook t geval. Er kwam niets uit alle onderzoeken dan buikvliesontsteking. Na een verstoorde darmbalans knapte ze gelukkig langzaam verder op. Er was bijna niets meer van haar over. Wat een spanning! Inmiddels gaat het gelukkig erg goed met haar.

Toen project Rosie. Rosie had een melatonine staafje die langzaam begon uit te werken en ja hoor... die werd enorm krols in november. Ze is bij Diamond Sapphire op bezoek geweest en nu 3 weken verder.... roze tepels! Dus we verwachten een nestje in januari en nu hopen dat het over is met alle pech. 

Cattery 2023

Het jaar begon goed. Op 5 januari zijn er 4 gezonde kittens bij Rosie geboren. 3 poesjes en een kater. Rosie heeft goed voor de jongen gezorgd. Helaas werd ze tijdens dit nest wel 3x krols ondanks een melatonine staafje. Toch maar tijdelijk op de pil... september 2023 verwachten we haar volgende nestje.