Over Cattery Biyunsi

Nestje Heilige Birmanen & Maine Coons

Cattery Biyunsi is opgericht in 1999 en ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Kattenliefhebbers, toen nog Saint Pro Cat. De naam van onze cattery betekent: "De Blauwe Wolken", vanwege de blauwe ogen van de Heilige Birmaan. Cattery Biyunsi is opgericht door mijn moeder, een echte hobby fokster. Saint Pro Cat bestaat inmiddels niet meer. We zijn nu lid van de NLKV (Nederlandse Langhaar Katten Vereniging).

Begin jaren 1990 kocht mijn moeder Shannah, onze eerst raskat. Zij was een kruising Siamees / Heilige Birmaan. Mijn moeder is gek van het Siamese ras, vanwege de gehoorzaamheid en de loyaliteit van de kat. Het lijken soms net honden. Alleen Siamezen kunnen erg aanwezig zijn met hun harde gemauw. Na veel zoekwerk kwam de Heilige Birmaan op ons pad. We hadden Shannah, een torti, opgehaald en waren helemaal weg van haar. De volgende ochtend vonden we haar met een plasje van angst op de bank. We besloten toen ook maar haar broer op te halen, omdat we het zo zielig vonden. Shannah is tot nu toe de liefste kat die we gehad hebben. Kinderen droegen haar op haar kop en ze liet dit allemaal maar gebeuren.

We lieten Shannah dekken door Blue Point Zircon in 1996. Ze kreeg hieruit 4 kittens en besloten een poesje te houden, namelijk Cheri. Een katertje (blue point) is naar mijn zus toe gegaan en een poesje (torti) naar mijn andere zus (ik heb namelijk 3 zussen). Cheri was helemaal gek van haar moeder en dat is ook heel haar leven zo gebleven. Vandaar dat ze de naam Shannah Cheri op haar stamboom heeft gekregen.

Cheri werd gedekt door Silver Shanoe, een Seal Point, in 1998. Hier kwamen ook weer 4 kittens uit. Een kater (seal point) is naar mijn 3e zus toe gegaan. We hebben verder geen kittens gehouden.

Mijn moeder heeft toen een catteryregistratie gedaan, maar weinig tijd gehad om haar hobby uit te breiden. Mijn opa en oma kochten ook een Heilige Birmaan, blue point, Shakira. Dit was een vol ras en zij werd gedekt in 2005 door Kazu van 't Rozenrijk, een chocolate point. Ook hier werden weer 4 kittens geboren. Mijn moeder heeft het brutaalste jong uitgezocht: Black Pearl, wat zwarte parel betekend. Ze kreeg de bijnaam Inci (betekend ook parel). Inci was een seal point. Inci en mijn moeder hadden echt een klik.

Inci werd in 2006 gedekt door Viper, een blue tabby. Ze kreeg 3 verschillende jongen. Een lilac point, een sealpoint en een black tabby. De black tabby hebben wij zelf gehouden en ze kreeg de naam Byoux. Byoux was echt een prachtige dame met een bijzonder pittig karakter.

Byoux was echt mijn kat. Soms heb je gewoon een speciale band met een kat. Byoux werd in 2008 gedekt door Tristan, een seal point. De bevalling ging moeizaam. Ze had inmiddels 5 jongen, maar de 6e wilde niet komen. De dierenarts heeft wat ingespoten en we moesten een uur wachten. Helaas bleek het jong dood en moest ze een keizersnede. Hierna krioelde er 5 jongen rond haar heen. Helaas door de operatie kreeg ze een terugkerende baarmoederontsteking, waardoor deze verwijderd moest worden. Nu hadden we geen open poezen meer over. Opa en oma werden meer hulpbehoevend en hierdoor geen tijd voor kleine poesjes. Bij ons mogen de poezen gewoon bij ons oud worden.

Cattery 2020

Begin dit jaar (2020) hebben we afscheid genomen van onze laatste poes. In het begin wilden we niet aan een nieuwe kat beginnen, maar naarmate de weken voorbij gingen, mistten we het de gezelligheid toch wel erg. We hebben altijd katten in huis gehad, dus we gingen op zoek naar 2 nieuwe Heilige Birmanen. Inmiddels brak Corona uit en was het bijzonder moeilijk om aan een katje te komen. Mijn moeder heeft bij een bekende fokster een Chocolate Tabby uitgekozen. Haar naam is Evi.

Ik kon maar geen seal of blue tabby vinden en was stiekem ook wel verliefd op de Maine Coon. Na even nadenken besloot ik te gaan voor de Maine Coon. Ook hier viste ik steeds weer achter het net. Tot ik toevallig een advertentie tegen kwam van kittens die net geboren waren en ik had geluk, 1e keus. Ik ging kijken toen ze 3 weken oud waren en had mijn zinnen gezet op een Silver Black Tabby. Bij het uitkiezen van een kitten kon ik dus niet kiezen, maar we hadden het er over gehad... 3 poezen was geen optie. Dus na wikken en wegen heb ik een prachtige Silver Black Tabby uitgekozen, Xena. Eenmaal onderweg hadden mijn moeder en ik het erover hoe leuk die Black Tabby Blotched was. Na 5 minuten hebben we de auto langs de kant gezet en zijn we omgedraaid om toch ook nummer 3 uit te zoeken, namelijk Shanti. Deze 2 schatjes komen begin juni. Ik kan niet wachten! Nu moest ik mijn vader nog vertellen er straks 3 poesjes in huis komen... Gelukkig mocht ik nog steeds thuis blijven wonen.

Cattery 2021

Het jaar van dierenartsen en testen. Omdat we graag gezonde kittens willen fokken zijn Evi, Shanti en Xena getest op Fiv en Felv en hebben een DNA test gehad op HCM/PKD en SMA. Xena heeft een echo gehad voor HCM/PKD, omdat veel foksters hiernaar vragen voordat we op visite mogen komen bij de kater. Gelukkig waren de uitslagen allemaal goed en konden de dames naar de kater. Evi was na een 1e dekking zwanger, maar door een bacterie heeft zij een ontsteking gekregen en hebben we haar moeten behandelen met injecties. Vermoedelijk een baarmoederontsteking. Helaas zijn we het nestje hierdoor verloren. Hierna is evi nog twee keer naar dezelfde kater geweest, maar werd niet zwanger. We hebben toen voor een andere kater gekozen en het was meteen raak. Er werden drie leuke kittens geboren, in drie verschillende kleuren. Bekijk het nestje. Een van deze kittens: White Rose (Rosie) blijft bij ons in de Cattery. Toen Evi eindelijk zwanger was, was Shanti aan de beurt. Ze was na de 1e keer meteen zwanger en alles loopt voorspoedig. Shanti werd maar dikker en dikker en ik was bang dat ze zou gaan ontploffen. De bevalling was echt een verrassing! Er werden maar liefst 11 kittens geboren, waarvan er uiteindelijk 8 gezonde kittens over gebleven zijn. Shanti was erg gestresst en waste de kittens niet de 1e paar weken. Ook werd er te weinig gevoerd. We hadden dus drie zware weken, waarbij we de kittens om de 2 uur hebben gevoed en ze hebben gewassen (laten plassen). Uiteindelijk is alles gelukkig goed gekomen. Shanti zullen we in het voorjaar laten helpen, omdat zij zulke grote nesten krijgt en ze ook erg nerveus is in deze periode. Wel jammer want ze krijgt zulke leuke kittens! Xena kreeg helaas een baarmoederontsteking. We hebben haar laten behandelen en hierna is ze bij de kater geweest. Ze was gelijk de 1e keer zwanger na de behandeling en we verwachten de kittens medio december.